Begin met typen
  • Home
  • Over ECG
    • ECG in het kort
    • Certificaten
    • CO2- Prestatieladder
    • Vacatures
  • Diensten
    • Vooronderzoek
    • Risicoanalyse
    • Detectie
    • Benaderen en Veiligstellen
    • Vliegtuigberging
  • Nieuws
  • Projecten
  • FAQ
  • Contact
logo logo
  • call us 0031-24-6452409
  • Home
  • Over ECG
    • ECG in het kort
    • Certificaten
    • CO2- Prestatieladder
    • Vacatures
  • Diensten
    • Vooronderzoek
    • Risicoanalyse
    • Detectie
    • Benaderen en Veiligstellen
    • Vliegtuigberging
  • Nieuws
  • Projecten
  • FAQ
  • Contact
bron: https://www.go-fuelcard.com/nl/
23 mei 2022|BrancheGeen categorieProjecten
Posted by Dennis Lodewijk

Brandstofverbruik

De “bouwsector” en hiermee ook de explosievenopsporing heeft een belangrijke taak om klimaatverandering tegen te gaan en duurzaamheid te bevorderen. Met een directe vermindering van de uitstoot door dieselvoertuigen en materieel.

(HVO100) levert tot wel 90% reductie van de uitstoot van broeikasgassen (CO2). HVO diesel heeft een vergelijkbare chemische samenstelling als die van gewone diesel en levert dezelfde prestaties. Gelet op de criteria bij aanbestedingen kan het bovendien een concurrentievoordeel geven. Zo hebben wij bijvoorbeeld de aanbesteding van Waterschap Limburg gewonnen door onder andere het gunningsvoordeel te behalen met het verkrijgen van de CO2-prestatieladder.

Met het behalen van het raamcontract voor Waterschap Limburg houdt dit in dat de projecten die conform het raamcontract worden uitgevoerd er een specifiek beleid moet zijn om de CO2 te reduceren. Dit behelst veelal het toepassen van een reductie in brandstoffen of reistijd.

 

Wat is HVO100?

Dit is een met waterstof behandelde plantaardige olie die bedrijven helpt klimaatdoelen te bereiken door de uitstoot van broeikasgassen (CO2) deze per direct te verminderen. Dit is een fossielvrije en een directe fossiele-dieselvervanger.

Wat is HVO20?

Dit is een met waterstof behandelde plantaardige olie (HVO20) bestaande uit 80% diesel olie en 20% biodiesel. Deze combinatie is goed te gebruiken bij wat oudere machines die nog niet helemaal zijn ingesteld op het gebruik van de nieuwe brandstoffen. Wij maken van deze brandstof gebruik voor de projecten van Waterschap Limburg. Naast HVO 20 zijn er meerdere gradaties beschikbaar zoals HVO10, HVO30, HVO50 en HVO100. Het getal geeft het percentage biodiesel weer.

Interview gehouden op 21 april 2022 met onze ervaringsdeskundige; Bas Maassen.

Onlangs hebben wij voor een project al HVO100 toegepast, te weten project Gemaal Lange Heide. Dit is verwezenlijkt door onze eigen Bas Maassen. Wij hebben Bas gevraagd naar zijn ervaringen:

 

Wat vind je van de nieuwe brandstof HVO100?
Bas; Positieve ervaring, de kraan doet nog steeds wat hij voorheen ook deed. Ik merk dus niets aan de machine. Verder valt de geur mee doordat mijn tank nog half gevuld was met diesel waardoor het meer een 50/50 mengsel was. Verder viel het op dat de brandstof erg blank is tijdens het tanken, het lijkt net water. De geur doet wel denken aan plantaardige olie, een beetje zoals die uit de uitlaat van oude Duitse vrachtwagens.

Wel heb ik van andere machinisten gehoord dat de brandstoffilters sneller verstopt kunnen raken bij het verbruik van HVO. Hier heb ik zelf nog niets van gemerkt. Hierover valt dus nu nog niets te zeggen.

Bas bedankt voor dit interview!

Lees meer
logo VEO
29 apr 2019|Branche
Posted by Dennis Lodewijk

VEO Netwerkbijeenkomst CE van 8 april 2019

Op maandag 8 april 2019 vond de jaarlijkse VEO Netwerkbijeenkomst CE plaats in Expo te Houten. Net als voorgaande jaren was er een grote opkomst en waren er veel deelnemers vanuit de Rijksoverheid, gemeenten, waterschappen, opdrachtgevers, adviseurs en opsporingsbedrijven.

VEO kijkt terug op een zeer geslaagde bijeenkomst. De nieuwe opzet met parallelsessies heeft veel interessante discussies en waardevolle input opgeleverd die we in de verschillende werkgroepen verder kunnen bespreken en uitwerken. Het programma bestond onder andere uit drie rondes met interactieve parallelsessies. In deze parallelsessies zijn de onderstaande vijf onderwerpen aan bod gekomen:

1. Concept Richtlijnen afbakening verdacht gebied
Een werkgroep van deskundigen van VEO leden heeft bijlage 3 van het WSCS-OCE met de richtlijnen voor het afbakenen van het verdachte gebied geëvalueerd. De resultaten hiervan leest u in de concept rapportage Evaluatie van de richtlijnen voor het afbakenen van het verdachte gebied. Tijdens de parallelsessie gaan wij met u in gesprek over deze rapportage, de reacties uit de consultatieronde en het vervolg.

2. Afwegingskader trillingen in CE verdacht gebied
Er is veel onduidelijkheid over de vraag welk trillingsniveau binnen een CE verdacht gebied aanvaardbaar is, in relatie tot het risico van het ongewenst tot werking komen van CE. In 2015 en 2016 heeft TNO hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. TNO beveelt vervolgonderzoek aan om te komen tot een wetenschappelijk onderbouwde normstelling. Dat onderzoek heeft (nog) niet plaatsgevonden. Nu een wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt, moet in de praktijk op basis van beschikbare kennis en praktijkervaring worden gehandeld. Om daarbij te helpen hebben praktijkdeskundigen onder de leden van de VEO een afwegingskader ontwikkeld. In deze parallelsessie is het afwegingskader gepresenteerd en met u besproken.

3. Wijziging WSCS-OCE en invoering vrijwillig Certificaat Vooronderzoek & Risicoanalyse
In 2019 zal naar verwachting het gewijzigde WSCS-OCE worden ingevoerd en vervallen de eisen aan het vooronderzoek. VEO pleit ervoor om dan snel het vrijwillige Certificatieschema Vooronderzoek en Risicoanalyse CE in te voeren. Tijdens deze parallelsessie zijn opdrachtgevers bijgepraat over de belangrijkste wijzigingen in het WSCS-OCE en bespraken we hoe om te gaan met de overgangssituatie en de invoering van het nieuwe certificatieschema voor Vooronderzoek en Risicoanalyse.

4. Model besteksbepalingen OCE
Een overleggroep, bestaande uit vertegenwoordigers van Gemeentewerken Rotterdam, Rijksvastgoedbedrijf, Arcadis (mede namens Rijkswaterstaat) en enkele leden van de VEO heeft een Model Besteksbepalingen Opsporen van Conventionele Explosieven opgesteld. Opdrachtgevers en bestekschrijvers kunnen deze modelbepalingen gebruiken als brondocument bij het opstellen van bestekken en werkaanvragen. In deze parallelsessie bespraken we de ervaringen met deze modelbepalingen in de praktijk.

5. Data uitwisselen (Bommenkaart) en databeheer
Bij vooronderzoek en risicoanalyse speelt de beschikbaarheid en het analyseren van data een belangrijke rol. In de branche wordt veel data verzameld. Een actueel thema is welke kansen er liggen voor het meer systematisch verzamelen en analyseren van data en het delen van kennis daarover. In deze parallelsessie werd hierover nagedacht. Ook kwamen de ervaringen met de VEO Bommenkaart aan de orde.

Lees meer
12 dec 2018|BrancheECG
Posted by Dennis Lodewijk

Aanvulling Wet- en regelgeving op het huidige certificaat: Basiskennis OCE Plus

Volgens het WSCS-OCE dienen personen die het OCE werkgebied betreden in het bezit te zijn van het certificaat Basiskennis OCE. Personen die hierover niet beschikken mogen het OCE werkgebied alleen onder begeleiding van ten minste een Assistent OCE-deskundige betreden. Deze uitzondering is opgenomen om te voorkomen dat personen die slechts incidenteel het OCE werkgebied betreden (bijvoorbeeld toezichthouders) persé dienen te beschikken over het certificaat Basiskennis OCE.

Personen die in het OCE werkgebied ondersteunende werkzaamheden verrichten, zoals machinisten en grondwerkers, dienen dus over het certificaat Basiskennis OCE te beschikken. In het WSCS-OCE wordt onder het OCE werkgebied verstaan: het gebied binnen het opsporingsgebied waar door de organisatie daadwerkelijk opsporingswerkzaamheden worden verricht.

Het niveau Basiskennis OCE omvat: basiskennis over explosieve stoffen & Conventionele Explosieven, basiskennis over de aanpak en uitvoering van projecten volgens het WSCS-OCE en het kennen en juist toepassen van veiligheidsregels op OCE projecten. Het examen Basiskennis OCE bestaat uit een theorie-examen van 25 meerkeuzevragen.

Op het huidige document Eind en toetstermen Basiskennis OCE is een aanvulling gedaan met het Plus deel. Dit deel gaat met name over wet en regelgeving. Het betreft een facultatief deel dat tot aan de dag van het examen aangemeld kan worden.

Mocht u interesse hebben in een cursus Basiskennis OCE of meer informatie wensen over het plus deel? Dan kunt u uiteraard geheel vrijblijvend contact opnemen. Wij zijn u graag van dienst.

Lees meer
22 okt 2018|BrancheECG
Posted by Dennis Lodewijk

Particulieren lopen geld voor onderzoek naar explosieven mis

LINGEWAARD – Burgers en bedrijven die op hun erf onderzoek moeten laten verrichten naar oude explosieven in de grond, lopen daar collectief een onkostenvergoeding voor mis. Het gaat om fikse bedragen: van enkele duizenden euro’s tot zelfs tonnen, die particulieren nu onnodig uit eigen zak betalen.

Gemeenten declareren in veel gevallen namelijk alleen maar de kosten van hun eigen bodemonderzoeken bij het Rijk, blijkt uit onderzoek van De Gelderlander in gemeenten waar nog veel explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de grond kunnen zitten. Burgers en bedrijven die bijvoorbeeld bij een bouwproject de grond moeten laten naspeuren op explosieven, kunnen daar ook een vergoeding voor krijgen. De gemeente moet die kosten namens particulieren bij het rijk indienen, maar doet dat in veel gevallen niet. Uit onwetendheid, omdat de regeling niet duidelijk is, maar in sommige gevallen ook omdat de gemeente het te veel rompslomp vindt.

In totaal gaat het om miljoenen euro’s die wel beschikbaar zijn voor bodemonderzoeken, maar niet geclaimd worden. Het rijk vergoedt 70 procent van het onderzoek als er door gemeenten, bedrijven en burgers gegraven wordt in de bodem. In 2015, 2016 en 2017 keerde de overheid in totaal 68,5 miljoen euro aan vergoedingen uit. Dat geld ging dus vooral naar gemeenten en niet naar particulieren.

Meeprofiteren
Lingewaard, dat in een gebied ligt waar een groot risico is op achtergebleven explosieven, is zo’n gemeente die alleen de eigen kosten gedeclareerd heeft. Burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard was in 2013 nauw betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe subsidie en volgens haar hebben gemeenten die burgers en bedrijven lieten meeprofiteren juist onterecht gebruik gemaakt van de onkostenvergoeding. ,,De regeling was oorspronkelijk alleen bedoeld voor gemeenten, niet voor derden.”

Dat is niet het oordeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dat in een reactie laat weten dat meeprofiteren wel gewoon mag. Het staat alleen nergens expliciet beschreven. Gemeenten als Tiel, Ede, Wageningen en Overbetuwe dienden afgelopen jaren wel declaraties in namens burgers en bedrijven, blijkt uit navraag. Nijmegen, Berg en Dal, Lingewaard, Arnhem, Doetinchem en Boxmeer deden dat niet. Grave, Mill en Cuijk ook niet, maar om een andere reden: ze vonden het mee laten profiteren van derden ‘te veel administratieve rompslomp’, laat een woordvoerder weten.

‘Gratis Geld’ laten liggen
Frans Pas, eigenaar van het Wijchense explosievenopsporingsbedrijf ECG, schetst hoe groot bedragen zijn die bedrijven en burgers van verzakende gemeentes misliepen. Gemeenten laten volgens hem ‘gratis geld’ liggen. ,,In Muiden kreeg een bedrijf waar ik voor werkte via de gemeente Gooise Meren meer dan 2 miljoen euro vergoed. Dat project loopt nog steeds. In Lingewaard hebben we onderzoek gedaan voor iemand die een huis wilde bouwen en die was een paar duizend euro kwijt aan bodemonderzoek. Hij kreeg dus niks via de gemeente.”

Bron: De Gelderlander, 22 oktober 2018

Lees meer
logo VEO
13 sep 2018|Branche
Posted by Dennis Lodewijk

Bommenregeling ongewijzigd, advies Kenniscentrum CE komt later

De Bommenregeling blijft vooralsnog ongewijzigd. Wel wijzigt met ingang van 2019 de peildatum waarvoor aanvragen bij het ministerie binnen moeten zijn van 1 maart naar 1 april. Dat staat in de Meicirculaire Gemeentefonds 2018. In de Meicirculaire wordt ook ingegaan op de stand van zaken van de werkgroep die is gevraagd te adviseren over de wijze waarop een kenniscentrum en normenkader gestalte kunnen krijgen. Helaas is het advies inzake Kenniscentrum CE nog steeds niet definitief, omdat er nog overleg plaatsvindt tussen de betrokken departementen. VEO heeft bij het ministerie benadrukt dat het van belang is dat we verder kunnen met de inrichting van het Kenniscentrum en met name ook het oppakken van het onderzoeksprogramma.

Lees meer
logo VEO
28 feb 2018|Branche
Posted by Dennis Lodewijk

Certificatieplicht OCE in Arbobesluit

Het opsporen van Conventionele Explosieven (CE) die als gevolg van WOII in de (water)bodem zijn achtergebleven, mag op grond van het Arbobesluit alleen plaatsvinden door bedrijven die hiervoor gecertificeerd zijn.

Hieronder wordt de wettelijke grondslag en werkingssfeer van deze certificatieplicht toegelicht.

In artikel 4.10 van het Arbobesluit is bepaald dat bedrijven die werkzaamheden samenhangende met het opsporen van Conventionele Explosieven (CE) verrichten in het bezit dienen te zijn van een “procescertificaat opsporen conventionele explosieven dat is afgegeven door Onze Minister of een certificerende instelling”. De certificatieplicht geldt per 2007.

In artikel 4.17f van de Arboregeling wordt als grondslag voor certificatie van opsporingsbedrijven verwezen naar het Werkveldspecifieke certificatieschema voor het systeemcertificaat opsporing conventionele explosieven (WSCS-OCE), zoals opgenomen in bijlage XII van de Arboregeling.

Certificatie van opsporingsbedrijven vindt plaats door hiertoe door de Minister van SZW aangewezen certificatie-instellingen. Momenteel is alleen TÜV Nederland als zodanig aangewezen.

De Arbowet- en regelgeving is van toepassing op iedereen die in Nederland arbeid verricht (artikel 1 Arbowet), overigens ook als deze arbeid wordt verricht door een buitenlandse onderneming. Op grond van artikel 2 van de Arbowet geldt deze “wet en de daarop berustende bepalingen” ook voor arbeid verricht binnen de exclusieve economische zone (EEZ).

Lees meer
logo VEO
7 apr 2017|Branche
Posted by developer

Geslaagde netwerkbijeenkomst Nationaal Militair Museum

Op 6 april jl. vond de jaarlijkse VEO Netwerkbijeenkomst CE plaats in het Nationaal Militair Museum te Soest. Met bijna 200 deelnemers was de opkomst, net als vorig jaar, weer bijzonder hoog. Er was een brede vertegenwoordiging vanuit de Rijksoverheid, gemeenten, waterschappen, opdrachtgevers, adviseurs en opsporingsbedrijven. VEO kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst.

Lees meer
logo VEO
6 jul 2016|Branche
Posted by developer

Wijziging WSCS-OCE van kracht

Door de Minister van SZW is op 29 juni 2016 een wijziging van het WSCS-OCE vastgesteld. Hierdoor is een einde gekomen aan de onzekerheid over de invoering van de wijzigingsvoorstellen van het CCvD-OCE uit 2014. De wijzigingen zijn per 5 juli jl. van kracht. Aldus de Nota van Toelichting kunnen certificaathouders afspraken maken met de CKI over invoering van de wijzigingen per uiterlijk per 2017. VEO pleit er voor om binnen deze kaders een branchebrede overgangsregeling te bepalen.

Lees meer

Categorieën

  • Nieuws
  • Projecten

Recente berichten

  • Armaex B.V. wordt onderdeel van Explosive Clearance Group BV
  • Brandstofverbruik
  • Avro Lancaster memorial flight boven Nederland: een vlucht die tot nadenken zet!
  • Biodiesel
  • Opschonen springput EODD met unieke zeef

Contactpersoon:
Dhr. Ing. R. (Richard) Jacobs
Nieuweweg 210
6603 BV Wijchen
Nederland

Postadres:
Explosive Clearance Group
Postbus 332
6500 AH Nijmegen
Nederland

Home
Over ECG
Projecten
Certificaten
Vacatures

Vooronderzoek
Risicoanalyse
Detectie
Benaderen en veiligstellen
Vliegtuigberging

© 2024 Explosive Clearance Group | Alle rechten voorbehouden | Privacy verklaring

  • English