Op woensdag 4 mei 2022 herdenkt Nederland alle oorlogsslachtoffers en niet alleen uit de Tweede Wereldoorlog. Hoe bijzonder is het dan dat het initiatief is genomen om met een authentieke viermotorige Avro Lancaster van de Royal Air Force, een herdenkingsvlucht te maken? ECG Air Branch mocht ook getuige zijn van dit unieke moment.

Het gaat om de Lancaster bommenwerper “City of London” PA474 van de ‘Battle of Britain Memorial Flight’. Wereldwijd vliegen nog maar twee Lancasters; één in Canada en de “City of London” uit Engeland.

Een Lancaster had een spanwijdte van maar liefst 31,09 meter en is meer dan 21 meter lang. De vier krachtige Rolls Royce Merlin V12 lijnmotoren zorgen voor een groot vermogen, waardoor het mooie, elegante werkpaard maximaal 10.000 kg aan bommen kon meetorsen. En die bommenlast doet ons onwillekeurig meteen aan de desastreuze beelden van vernietiging denken in de Oekraïne. Een land waar in de Tweede Wereldoorlog fel gevochten is en ongetwijfeld vol ligt met Ontplofbare Oorlogsresten en waar nu weer enorme hoeveelheden aan munitie de grond in verdwijnen… Met de ervaringen die Explosive Clearance Group al meer dan 15 jaar in Nederland heeft opgedaan – want ons bedrijf wordt dagelijks geconfronteerd met achtergebleven oorlogstuig – weten we dat door die vreselijke oorlog in het Oosten, de Oekraïne tot in lengte der dagen geconfronteerd zal worden met achtergebleven oorlogsresten!

Terug naar de herdenkingsvlucht. De Lancaster had destijds een zevenkoppige bemanning. Blijkbaar zijn 3.249 van dit type vliegtuig neergestort in de Tweede Wereldoorlog. Vele honderden kwamen ook op Nederlands grondgebied terecht en in diverse wrakken daarvan bevinden zich tot de dag van vandaag de menselijke resten van vermiste inzittenden. De herdenkingsvlucht doet ons óók denken aan alle effort, die gestoken wordt in het ‘vermistenprogramma’. Het programma van Binnenlandse Zaken, waarbij actief met de Koninklijke Luchtmacht Bergingsdienst en de Bergings en Identificatie Dienst van de Koninklijke Landmacht gezocht wordt naar vermiste vliegtuigbemanningsleden. Het inlossen van een ereschuld! Oók ECG Air Branch heeft hier in 2019 haar steentje bij gedragen, door de gemeente en diverse defensieonderdelen te ontzorgen met ons speciale bergingsmateriaal tijdens de berging van de resten van de Short Stirling te Echt-Susteren.

De vlucht op 4 mei ging vanuit vliegveld Coningsby in het Verenigd Koninkrijk naar België. Via een tussenstop op Gilze-Rijen (waar ECG actief heeft meegeholpen om blindgangers van bommen onder de start- en landingsbanen te ruimen), ging de tocht o.a. via Hank, Werkendam, Elst, Dronten naar Markelo. Hier mochten wij getuige zijn van de tocht. Met bovenstaande in het achterhoofd bezorgt het de toeschouwers een bijzonder emotioneel moment. Een moment van bezinning! Daarna verdween de Britse bommenwerper zacht zoemend naar Den Ham, Assen en vloog via Texel terug naar haar thuishaven in Engeland.

Avro Lancaster tijdens ‘Memorial Flight’ op 4 mei mei 2022 boven Markelo.


Oorlogsgraven van gesneuvelde geallieerde vliegers te Markelo, 4 mei 2022.


“…Zacht zoemend verdween richting Den Ham en uiteindelijk vliegveld Coningsby, UK.