Een leuk enerverend project met bijzondere vondsten is een korte omschrijving die zeer passend is bij het opsporingsonderzoek op Volkel. ECG heeft op het traject meerdere objecten gedetecteerd en geïnterpreteerd. Deze objecten zijn vervolgens laagsgewijs benaderd en hieruit zijn interessante vondsten aangetroffen waaronder brandstoftanks van een Typhoon, 250 lbs doelmarkeerders, betonbommen en afwerpmunitie van 500 lbs tot 1000 lbs (zie aangetroffen objecten).

De ontstekers van de bommen zijn verwijderd middels een zogenoemde ‘raketklemplaat’ door de EODD. Dit systeem zorgt ervoor dat de ontstekers op de bom er op een dusdanig hoge snelheid uit worden gedraaid, waardoor de ontsteker onvoldoende tijd heeft om in werking te treden. Tijdens dit proces zijn er een scala aan factoren die van invloed zijn op de ontmanteling. Om de 500lbs en 1000lbs vliegtuigbommen veilig te kunnen ontmantelen heeft ECG in nauw overleg met de EODD twee terpconstructies gebouwd (zie bouw terpconstructies).

De bommen zijn na de ontmanteling getransporteerd naar een geschikte locatie om hier door de EODD op een veilige manier te worden vernietigd (zie vernietiging).

Tijdens de processen zijn er vele mooie foto’s gemaakt van de aangetroffen objecten, de bommen, de bouw van de terpconstructies en uiteindelijk de vernietiging. Deze foto’s zijn in de onderstaande drie tabbladen weergegeven. Het project is voorspoedig verlopen en ECG wil Rijksvastgoedbedrijf, de EODD en Vliegbasis Volkel bedanken voor de zeer prettige samenwerking.

 

Wesley van Rijsbergen
Projectleider Explosive Clearance Group