Tijdens de voorbereidende werkzaamheden van de bouw van het zonnepark op Groningen Airport Eelde zijn er meerdere wrakstukken van een Pander EC 60 gevonden. De vondst werd gedaan in de ondergrond, op het middenterrein van de luchthaven, tussen het platform en de taxibaan. De vliegtuigvondst is inmiddels overgedragen aan luchtvaartpark Aviodrome in Lelystad.

Vliegtuigcrash in 1931
Er zijn meerdere onderdelen van het vliegtuigwrak gevonden. Onder andere een kleine stermotor, stukken hout, wielen met spaken, de schokdempers, unieke messing brandstoftanks en voetpedalen leidden naar de resten van het type vliegtuig Pander. Een Pander was een dubbeldekker-vliegtuig van Nederlands fabricaat. Een duik in het archief wijst uit naar het verhaal over piloot Haijo Hindriks. Haijo Hindriks was als Wethouder een van de oprichters van vliegveld Eelde. Op 9 juni 1931 crashte hij met zijn vliegtuig op Groningen Airport Eelde. De piloot werd zwaar gewond uit de wrakstukken gehaald en naar het ziekenhuis in Groningen overgebracht, waar hij kort daarop overleed aan zijn verwondingen. Zijn vliegtuig, een Pander EC60 met de rompcode PH-AEV, is vervolgens voor nader onderzoek opgeslagen in een van de hangars. Tijdens de Duitse inval in mei 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, is de hangar vernietigd, waarna de wrakdelen tenslotte in een bomkrater zijn gestort.

Schenking aan Aviodrome
De onderdelen van de Pander zijn door Groningen Airport Eelde, in samenwerking met ECG Air Branch uit Wijchen (Explosive Clearance Group), geschonken aan luchtvaart- en themapark Aviodrome in Lelystad. Raymond Oostergo, manager collectie- en vliegoperaties Aviodrome: ‘’De komst van Pander EC 60 is een zeer welkome uitbreiding op onze collectie, omdat dit wij dit iconische toestel nog niet eerder in ons bezit hebben gehad. Het verhaal erachter maakt het een unieke schenking!’’.

Bodemonderzoek
Aanleiding van de vondst is het bodemonderzoek ter voorbereiding op de aanleg van het zonnepark op Groningen Airport Eelde. Het munitieopsporingsbedrijf Explosive Clearance Group (ECG) heeft in opdracht van GroenLeven B.V. en Groningen Airport Eelde een inspectie uitgevoerd om de ondergrond te controleren op munitie, die risico’s zouden kunnen vormen voor het bouw- en ontwikkeltraject van het zonnepark. Afdelingshoofd Coen Cornelissen van de vliegtuigbergingstak (ECG Air Branch): ‘’Een vondst van een dubbeldekker in Nederland is buitengewoon zeldzaam en zeker ook nog één van Nederlands fabricaat. Enkel tijdens het droogleggen van de Flevopolder zijn ooit eerder wrakstukken van een dubbeldekker aangetroffen. Toen betrof het een Duitse Gotha-bommenwerper uit de Eerste Wereldoorlog. Fantastisch dat we de geschiedenis op deze manier heel dichtbij kunnen halen.’’.

(bron: persbericht van Groningen Airport Eelde, dd. 13 juni 2019)