Brabants Dagblad – 29 augustus 2017

UDEN/VOLKEL – De zoektocht naar explosieven op een terrein in Volkel waar een zonnepark moet komen, heeft vandaag alleen oud ijzer opgeleverd. ,,Maar we hebben nog drie weken te gaan”, zeggen de mannen van Explosive Clearance Group (ECG) die maandagochtend zijn begonnen.

Mogelijk zes blindgangers, 188 verdachte objecten en twintig niet te interpreteren gebieden zijn bij vooronderzoek vastgesteld. Allemaal digitaal ingemeten en met gps-bepaald. “We weten precies waar we moeten zijn”, zegt Steven Jonkers van ECG. ,,We zetten vlaggetjes uit, we zoeken met behulp van detectoren en veelal kunnen we de objecten dan met een schop verwijderen. Ligt het dieper of is het groter dan hebben we een graafmachine ter beschikking.”

Patronen en granaten
Bij de vondst van vliegtuigbommen moeten de mannen verplicht de Explosieven Opruimingsdienst inschakelen. Bij geschutsmunitie, zoals patronen en granaten is de procedure anders: ,, We stellen de toestand en het type van het projectiel vast. Bij scherpe munitie wordt het weer de EOD, anders doen we het zelf. Maar met bommen ga je niet slepen.”

Bang dat hobbyisten ’s avonds met detectoren aan de slag gaan, zijn de mannen niet. Op de eerste plaats is dat in de Udense Algemene Plaatselijke Verordening verboden. Bovendien ligt de munitie vaak zo diep dat hij met een gewone hobby-detector niet te vinden is. En het terrein wordt goed in de gaten gehouden.

Tekst: Kees Back
Beeld: Van Assendelft Fotografie