Explosive Clearance Group BV (ECG) heeft dinsdagmorgen een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden op Twente Airport. De bom is later op de dag door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) tot ontploffing gebracht. Dat gebeurde om iets voor zes uur ’s middags. Het explosief, een zogeheten 500-ponder van Engelse makelij met een chemische ontsteking, lag op circa vijftig meter afstand van de start- en landingsbaan van het vliegveld.

Het lokaliseren en gecontroleerd tot ontploffing brengen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog op het terrein van de voormalige vliegbasis is al zeven jaar aan de gang. In 2010, toen het terrein eigendom werd van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel is met Defensie afgesproken dat het gehele gebied zal worden geïnventariseerd op nog aanwezige oorlogsexplosieven en dat deze onschadelijk worden gemaakt.

Woordvoerster Joukje Hijlkema van gebiedsontwikkelaar Area Development Twente (ADT) verwacht dat de EOD nog ‘geruime tijd’ met het lokaliseren en ruimen van de explosieven bezig zal zijn. Voor de ontploffing van de Engelse 500-ponder was de omgeving rond de start- en landingsbaan afgezet door de Koninklijke Marechaussee. Omwonenden zijn na de vondst van de bom geïnformeerd.

Bron: Dagblad Tubantia (dd. 26-09-2017)
Video: Klik hier