Afgelopen maandagavond was het zover: de voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente Echt-Susteren waarbij geïnteresseerden konden vernemen welke stappen er ondernomen gaan worden bij de berging van de Short Stirling die in september 1942 is neergestort in Pey, bij de abdij Lilbosch te Echt.

De informatieavond, welke in Cultuurhuis Edith Stein werd georganiseerd, werd gestart door bergingsofficier van de Koninklijke Luchtmacht majoor Bart Aalberts. Hij gaf een beeld van het verloop van de geplande werkzaamheden en de wijze waarop de bergingslocatie wordt ingericht. Op de crashlocatie van de Short Stirling verwacht men naast mogelijk aanwezige stoffelijke resten van vier omgekomen bemanningsleden nog munitieartikelen, welke zich nog in (de buurt van) het toestel kunnen bevinden. Door kapitein Hans van der Zwet van EOD werd daarom een uitgebreide toelichting gegeven op de mogelijke explosieven die in het wrak kunnen worden aangetroffen en hoe die bij aantreffen geruimd gaan worden.

Tenslotte was het woord aan projectleider Coen Cornelissen van ECG Air Branch, het onderdeel van Explosive Clearance Group uit Wijchen dat zich bezighoudt met het specialistische werk dat een vliegtuigberging uiteraard is. Coen Cornelissen gaf in het afsluitende woorden een bevlogen uitleg van de berging en ging daarbij nader in op het nut en belang, alsmede de aanpak en duur van de berging. Deze uitleg werd met veel enthousiasme ontvangen. Gesteld kan worden dat iedereen met veel nieuwsgierigheid uitziet naar de bergingsperiode. Een periode die min of meer maandagavond al werd gestart.