VOLKEL – Met twee doffe knallen kwam er in Volkel vrijdagmiddag een einde aan twee door Explosive Clearance Group BV (ECG) opgespoorde, Amerikaanse vliegtuigbommen uit de tweede wereldoorlog. De bommen lagen onder de bodem op een terrein aan Hoogveld Zuid, waar TPSolar nu kan beginnen met de bouw van een zonnepark.

De wegen in de omgeving waren voor de veiligheid korte tijd afgesloten. De grootste bom, duizend pond, stond rechtop in de grond, op drie meter diepte. Die was afgedekt met 400 kuub zand. De ontploffing van dit exemplaar veroorzaakte wel een zandpluim, maar veel minder groot dan de zwaarte van de bom zou doen vermoeden. Wel was op tweehonderd meter afstand de trilling van de explosie nog voelbaar.

Anders was het met de tweede bom, een 260-ponder. Die werd gevonden op zeventig centimeter onder het maaiveld. Die explosie veroorzaakte een enorme zandpluim die de lucht in ging. Volgens Antwan Verhoeven van de Explosieven Opruimingsdienst, die de bommen tot ontploffing bracht, was er bewust voor gekozen de explosieven niet naar het gemeentelijke springterrein verderop te verplaatsen. ,,Het waren allebei scherpe bommen”, alus Verhoeven. ,,Dan hadden we de ontstekingen eerst moeten demonteren. Dan moet er voor de veiligheid eerst een hele constructie omheen worden gebouwd. Wat we vandaag doen is veel eenvoudiger en sneller. we hebben gewoon slagpijpjes geplaatst bij de twee putten. We tellen af van drie tot een en dan gaan ze.”

En zo ging het ook. Amper een kwartier na de ontploffing werden de wegen in de omgeving weer vrijgegeven. Volgens de Udense wethouder Frans van den Berg komt er nu nog een nacontrole van het terrein, waarna gestart wordt met de bouw van het zonnepark. Die neemt enkele maanden in beslag.

Bron: Brabants Dagblad (27-10-2017)