Zoek op trefwoord

Nieuwsberichten

Kabinet buigt zich in zomer over vermiste vliegers Tweede Wereldoorlog

kabinet-buigt-zich-in-zomer-vermiste-vliegers-tweede-wereldoorlogHet kabinet buigt zich deze zomer over het ''zeer zorgvuldig omgaan'' met de resten van oorlogsvliegers die zich nog in de Nederlandse bodem bevinden. Dat zei minister Stef Blok dinsdag in de Tweede Kamer.

Er zouden nog stoffelijke overschotten van ruim duizend in de Tweede Wereldoorlog vermist geraakte vliegers in de grond liggen, zo viel recent op te maken uit een analyse van de NOS in samenwerking met de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945.

Daarmee moet volgens Blok ''met alle mogelijke respect'' worden omgesprongen. Er is geld beschikbaar voor gemeenten die bereid zijn om te bergen. Wel moet er gekeken worden naar de verhouding tussen de verzoeken van nabestaanden en de internationale regel dat je een wrak met rust hoort te laten als het eigenlijk als graf dient.

Michiel van Veen van de VVD, die de kwestie aankaartte, is blij met de toezegging van Blok: ''We hebben een morele verplichting als land om alles op alles te zetten om deze mensen te bergen. Zij gaven hun leven voor onze vrijheid.''

Door: ANP (18-05-2016)

Duizendponder Breskens tot ontploffing gebracht

28-01-2016 - Breskens (nos.nl)

Op het strand bij Breskens in Zeeuws-Vlaanderen is een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie liet de Amerikaanse duizendponder rond 15.00 uur ontploffen.

1000pond breskensOntmanteling vliegtuigbom op park in Breskens

Uit voorzorg waren 1600 huizen en andere gebouwen sinds vanochtend geëvacueerd. De bewoners zijn opgevangen op verschillende locaties in de omgeving. Ze mogen waarschijnlijk rond 17.00 uur weer naar huis.

Lees meer: Duizendponder Breskens tot ontploffing gebracht

Duizendponder in Muiden gevonden

27-01-2016 - Muiden (gooieneemlander.nl)

Bij opsporing van explosieven op het KNSF-terrein in Muiden is een duizendponder gevonden, een bom zonder ontsteking.

1000ponder KNSF terrein

Een medewerker van ECG bij de duizendponder.

Sinds november wordt het terrein waar de voormalige kruitfabriek KNSF stond, onderworpen aan detectie door Explosive Clearance Group (ECG).

Lees meer: Duizendponder in Muiden gevonden

Een bom is de kroon op ons werk

28-08-2015 - Schoonrewoerd (hetkontakt.nl)

De Diefdijk bij het Schoonrewoerdse Wiel van Bassa wordt over een lengte van zo’n driehonderd meter nauwkeurig geïnspecteerd op explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Prikstelling voor zgn.dieptedetectie

Het bedrijf Explosive Clearance Group heeft duizend gele vlaggetjes geprikt in een rasterpatroon dat over dit dijktraject is uitgezet. Op al deze locaties verricht een hierin gespecialiseerde medewerker van ECG precisieboringen tot een diepte van twaalf meter. De werkzaamheden worden verricht om de aanwezigheid van onontplofte bommen uit te sluiten. De Diefdijk van Everdingen tot aan Leerdam wordt sinds het najaar van 2014 versterkt. Aannemer Van der Ven plaatst onder meer damwanden om de dijk te beschermen tegen kwelwater dat de kwaliteit van de waterkering ondermijnt. Bij het Wiel van Bassa worden de werkzaamheden vanwege het verhoogde risico op onontplofte vliegtuigbommen een maand stilgelegd. Het plaatsen van de damwand veroorzaakt trillingen waardoor eventuele bommen kunnen afgaan.


Verontruste omwonenden

ECG gaf vrijdag samen met dijkbeheerder Waterschap Rivierenland tekst en uitleg aan verontruste omwonenden. Die waren bang dat er bij het prikken mogelijk een bom tot ontploffing zou komen. Van explosiegevaar is evenwel geen enkele sprake, zei Hans Smulders namens Waterschap Rivierenland geruststellend. Al ruim voordat de staaf een explosief bereikt, wordt de kraanmachinist gewaarschuwd. “Als er geprikt wordt, ziet de machinist op zijn apparatuur dat de prikker afdaalt, de bodem in. Komt hij in de buurt van een ijzeren object, dan wordt de machine stilgelegd en de meting gestaakt. De apparatuur laat weten dat er iets in de bodem is aangetroffen, maar zegt niet wát het is.”


Geallieerd bombardement

De Diefdijk was in 1944 het doelwit van een geallieerd bombardement. Een Engels vliegtuig had het voorzien op een passerende Duitse colonne. Dat blijkt uit luchtfoto’s en allerhande archiefmateriaal dat ligt opgeslagen in onder andere Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. Vermoedelijk zijn bij Schoonrewoerd in 1944 vier grote bommen van circa één meter lang ingeslagen, waarvan er één niet is afgegaan. Op de plek van het bombardement is op luchtfoto’s een krater zichtbaar. Daarom heeft ECG om dit gebied een denkbeeldige cirkel van enkele honderden meters diameter getrokken waarbinnen alle grondverzetwerkzaamheden als “risicovol” moeten worden beschouwd. Dit is het dijktraject dat momenteel wordt onderzocht.


Kick

Smulders legt uit: “Er moet echt sprake zijn van een bodemingreep om dit onderzoek te doen. Dit is de enige plek op de Diefdijk waar afwerpmunitie van vliegtuigen kan liggen. We hebben oude luchtfoto’s van het gebied bovenop de huidige topografische kaarten gelegd. Als je de oude foto’s transparant maakt, kun je precies de locatie aanwijzen waar bommen zijn ingeslagen.” Smulders hoopt een explosief te vinden. “Waterschap Rivierenland doet veel moeite om de aannemer veilig te laten werken, maar het is natuurlijk wel een kick om een bom te vinden. Een bom is de kroon op ons werk. Dan kun je tegen de buitenwacht zeggen: ‘kijk, hier hebben we het allemaal voor gedaan.’ Tot nu toe is er niets gevonden, maar je weet pas bij het zetten van de laatste prik of dit gebied explosievenvrij is.”


Dertig procent vrijgegeven

De werkzaamheden zijn al twee weken bezig en gaan nog zo’n twee weken duren. Elke prik duurt ongeveer een kwartier. Vrijdagmiddag was alweer dertig procent van het te onderzoeken dijktraject vrijgegeven, maakte aannemer Van der Ven bekend.

Gewonden in Duitsland door bom uit Tweede Wereldoorlog

09-08-2015 - Gommern (Du) (nu.nl) - Vier Duitsers zijn zondag gewond geraakt door een brandbom uit de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt vlakbij de plaats Gommern. Een man vond de bom op zijn akker, en nam het explosief mee achterin zijn pick-uptruck.

Door de hitte ontvlamden brandbare stoffen die nog in de bom zaten en ontstond er brand in de truck. Bij het blussen van het vuur raakten de man en drie familieleden gewond.Vanwege ontploffingsgevaar werden woningen en gebouwen in een straal van 500 meter rond de bom ontruimd. De plaatselijke explosieven opruimingsdienst die was opgetrommeld constateerde al gauw dat de bom niet meer gevaarlijk was en voerde het oorlogswapen af.

Extra maatregelen in Volkel bij onschadelijk maken bommen

14-05-2014 - VOLKEL (omroepbrabant.nl) - Op vliegbasis Volkel zal ECG zogenoemde bomterpen aanleggen voor het onschadelijk maken van de vijf bommen die er aangetroffen zijn tijdens de renovatie van de hoofdbaan. Verwacht wordt dat de ruimingswerkzaamheden woensdag (14-05-2014) enkele uren gaan duren. De bommen worden afgeschermd met containers en zandheuvels. Op deze manier komen er géén scherven vrij en is het extra veilig voor de omgeving.

Beveiligingsconstructie

Lees meer: Extra maatregelen in Volkel bij onschadelijk maken bommen

Vijf vliegtuigbommen gevonden op vliegbasis Volkel

13-05-2014 - VOLKEL (omroepbrabant.nl) - Onder de hoofdbaan van vliegbasis Volkel zijn maandagmiddag door ECG vijf vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

Vliegbasis Volkel

Het gaat om twee Britse 500 ponders en drie Amerikaanse 1000 ponders. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) zal de bommen woensdag onschadelijk maken.

Lees meer: Vijf vliegtuigbommen gevonden op vliegbasis Volkel

V1-bom Kruisland succesvol tot ontploffing gebracht

27-02-2014 - Kruisland (omroepbrabant.nl) - De gigantische V1-bom in Kruisland is donderdagmiddag tot ontploffing gebracht. De omgeving was in een straal van zeshonderd meter hermetisch afgesloten. De krachtige vliegtuigbom werd eind januari gevonden op een akker in Kruisland. Na weken voorbereiding was het donderdagmiddag rond tien voor vier dan eindelijk zover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De EODD heeft de bom donderdagmiddag op het Dirksdijkje gecontroleerd laten ontploffen. Dit was live te zien op de website van Omroep Brabant.

Lees meer: V1-bom Kruisland succesvol tot ontploffing gebracht

Berg zand, beek leegpompen en luchtruim dicht

21-02-2014 - Kruisland (omroepbrabant.nl) - Er moet een flink aantal maatregelen genomen worden voor de ontploffing van de V1-bom in het weiland in Kruisland. Zo moet het land worden drooggelegd, het luchtruim worden afgesloten, moeten de bewoners van twaalf huizen geëvacueerd worden en moeten paarden en pony's het gebied uit.Ontstekers-V1
Deel-in-de-grondOntwerpRisicostraal

Lees meer: Berg zand, beek leegpompen en luchtruim dicht

Omwonenden moeten huis uit om ontploffing V1

18-02-2014 - Kruisland - Kruisland (rtlnieuws.nl) - De V1 die is gevonden op een akker in het Brabantse Kruisland wordt 27 februari op de vindplaats tot ontploffing gebracht. 13 gezinnen uit Kruisland moeten daarom de hele dag hun huis uit. De omwonenden moeten vanaf half 7 in de ochtend hun huis uit en kunnen pas tegen de avond terug. Ze worden opgevangen in een café in Kruisland.
V-day

Bijna 1000 kilo explosieven

De bom, de 'Vergeltungswaffe' wordt afgedekt met een 8 meter hoge berg zand (5000 kuub). Het zand wordt de komende tijd aangevoerd en het afdekken gebeurt ook op 27 februari. De gemeente voorspelt een knal die vergelijkbaar is met een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat. Het luchtruim boven Kruisland is ook de hele dag dicht. De bom werd eind januari gevonden tijdens gericht onderzoek. De ontsteker zit aan de onderzijde en is slechte staat en daarom moet de bom op de vindplaats tot ontploffing worden gebracht.
De vliegende V1-bom werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers afgevuurd in de richting van het Antwerpse havengebied, maar stortte eerder neer en bleef volledig intact. De bom bevat netto 930 kilo springstof. De vondst is zeer zeldzaam en komt ongeveer eens in de 10 jaar voor.

ECG

Explosive Clearance Group
Contactpersonen:
Ing. F.Pas / Ing. R.Jacobs
Nieuweweg 210
6603 BV Wijchen
Nederland

Postadres:
Explosive Clearance Group
Postbus 332
6500 AH Nijmegen
Nederland

 

T: 024-645 24 09

 

Voor algemene info: 

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Voor het aanvragen van offertes:

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Download brochure