Zoek op trefwoord

Nieuwsberichten

Kabinet buigt zich in zomer over vermiste vliegers Tweede Wereldoorlog

kabinet-buigt-zich-in-zomer-vermiste-vliegers-tweede-wereldoorlogHet kabinet buigt zich deze zomer over het ''zeer zorgvuldig omgaan'' met de resten van oorlogsvliegers die zich nog in de Nederlandse bodem bevinden. Dat zei minister Stef Blok dinsdag in de Tweede Kamer.

Er zouden nog stoffelijke overschotten van ruim duizend in de Tweede Wereldoorlog vermist geraakte vliegers in de grond liggen, zo viel recent op te maken uit een analyse van de NOS in samenwerking met de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945.

Daarmee moet volgens Blok ''met alle mogelijke respect'' worden omgesprongen. Er is geld beschikbaar voor gemeenten die bereid zijn om te bergen. Wel moet er gekeken worden naar de verhouding tussen de verzoeken van nabestaanden en de internationale regel dat je een wrak met rust hoort te laten als het eigenlijk als graf dient.

Michiel van Veen van de VVD, die de kwestie aankaartte, is blij met de toezegging van Blok: ''We hebben een morele verplichting als land om alles op alles te zetten om deze mensen te bergen. Zij gaven hun leven voor onze vrijheid.''

Door: ANP (18-05-2016)

Bouwen op het slagveld van WO I - Sam De Decker

21-03-2014 - Ieper (deredactie.be) - In Ieper kwamen vorige woensdag twee arbeiders om het leven bij de ontploffing van een obus uit de Eerste Wereldoorlog. Een bijzonder tragisch ongeval dat pijnlijk illustreert dat oorlogsmunitie gevaarlijk blijft, zelfs na honderd jaar. Waarom worden al die bommen niet opgeruimd? Waarom mogen mensen blijven bouwen op gronden waarvan men weet dat er bommen in zitten?

OntstekerLoopgraaf

  

Lees meer: Bouwen op het slagveld van WO I - Sam De Decker

Duizendponder Breskens tot ontploffing gebracht

28-01-2016 - Breskens (nos.nl)

Op het strand bij Breskens in Zeeuws-Vlaanderen is een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie liet de Amerikaanse duizendponder rond 15.00 uur ontploffen.

1000pond breskensOntmanteling vliegtuigbom op park in Breskens

Uit voorzorg waren 1600 huizen en andere gebouwen sinds vanochtend geëvacueerd. De bewoners zijn opgevangen op verschillende locaties in de omgeving. Ze mogen waarschijnlijk rond 17.00 uur weer naar huis.

Lees meer: Duizendponder Breskens tot ontploffing gebracht

Twee doden door WO-granaat Ieper

19-03-2014 - Ieper (nos.nl) - Honderd jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog heeft die opnieuw levens geëist. In het Belgische Ieper vielen vandaag twee doden door een granaat uit die oorlog. Twee mensen raakten gewond.De twee slachtoffers waren aanwezig bij grondwerkzaamheden op een bedrijventerrein. Bij de aanleg van een vloer voor een nieuw bedrijfsgebouw ontplofte de granaat.

Ieper 1919

Ontmijningsdienst.

De ontmijningsdienst van het Belgische leger werd onmiddellijk te hulp geroepen. Rond Ieper worden nog bijna dagelijks granaten uit de Eerste Wereldoorlog ontdekt, vaak bij graafwerkzaamheden of door boeren die hun land omploegen. Begin deze maand stuitte een boer uit Passendale nog op een depot waar nog duizenden Duitse granaten in lagen.

Duizendponder in Muiden gevonden

27-01-2016 - Muiden (gooieneemlander.nl)

Bij opsporing van explosieven op het KNSF-terrein in Muiden is een duizendponder gevonden, een bom zonder ontsteking.

1000ponder KNSF terrein

Een medewerker van ECG bij de duizendponder.

Sinds november wordt het terrein waar de voormalige kruitfabriek KNSF stond, onderworpen aan detectie door Explosive Clearance Group (ECG).

Lees meer: Duizendponder in Muiden gevonden

V1-bom Kruisland succesvol tot ontploffing gebracht

27-02-2014 - Kruisland (omroepbrabant.nl) - De gigantische V1-bom in Kruisland is donderdagmiddag tot ontploffing gebracht. De omgeving was in een straal van zeshonderd meter hermetisch afgesloten. De krachtige vliegtuigbom werd eind januari gevonden op een akker in Kruisland. Na weken voorbereiding was het donderdagmiddag rond tien voor vier dan eindelijk zover.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De EODD heeft de bom donderdagmiddag op het Dirksdijkje gecontroleerd laten ontploffen. Dit was live te zien op de website van Omroep Brabant.

Lees meer: V1-bom Kruisland succesvol tot ontploffing gebracht

Berg zand, beek leegpompen en luchtruim dicht

21-02-2014 - Kruisland (omroepbrabant.nl) - Er moet een flink aantal maatregelen genomen worden voor de ontploffing van de V1-bom in het weiland in Kruisland. Zo moet het land worden drooggelegd, het luchtruim worden afgesloten, moeten de bewoners van twaalf huizen geëvacueerd worden en moeten paarden en pony's het gebied uit.Ontstekers-V1
Deel-in-de-grondOntwerpRisicostraal

Lees meer: Berg zand, beek leegpompen en luchtruim dicht

Een bom is de kroon op ons werk

28-08-2015 - Schoonrewoerd (hetkontakt.nl)

De Diefdijk bij het Schoonrewoerdse Wiel van Bassa wordt over een lengte van zo’n driehonderd meter nauwkeurig geïnspecteerd op explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Prikstelling voor zgn.dieptedetectie

Het bedrijf Explosive Clearance Group heeft duizend gele vlaggetjes geprikt in een rasterpatroon dat over dit dijktraject is uitgezet. Op al deze locaties verricht een hierin gespecialiseerde medewerker van ECG precisieboringen tot een diepte van twaalf meter. De werkzaamheden worden verricht om de aanwezigheid van onontplofte bommen uit te sluiten. De Diefdijk van Everdingen tot aan Leerdam wordt sinds het najaar van 2014 versterkt. Aannemer Van der Ven plaatst onder meer damwanden om de dijk te beschermen tegen kwelwater dat de kwaliteit van de waterkering ondermijnt. Bij het Wiel van Bassa worden de werkzaamheden vanwege het verhoogde risico op onontplofte vliegtuigbommen een maand stilgelegd. Het plaatsen van de damwand veroorzaakt trillingen waardoor eventuele bommen kunnen afgaan.


Verontruste omwonenden

ECG gaf vrijdag samen met dijkbeheerder Waterschap Rivierenland tekst en uitleg aan verontruste omwonenden. Die waren bang dat er bij het prikken mogelijk een bom tot ontploffing zou komen. Van explosiegevaar is evenwel geen enkele sprake, zei Hans Smulders namens Waterschap Rivierenland geruststellend. Al ruim voordat de staaf een explosief bereikt, wordt de kraanmachinist gewaarschuwd. “Als er geprikt wordt, ziet de machinist op zijn apparatuur dat de prikker afdaalt, de bodem in. Komt hij in de buurt van een ijzeren object, dan wordt de machine stilgelegd en de meting gestaakt. De apparatuur laat weten dat er iets in de bodem is aangetroffen, maar zegt niet wát het is.”


Geallieerd bombardement

De Diefdijk was in 1944 het doelwit van een geallieerd bombardement. Een Engels vliegtuig had het voorzien op een passerende Duitse colonne. Dat blijkt uit luchtfoto’s en allerhande archiefmateriaal dat ligt opgeslagen in onder andere Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. Vermoedelijk zijn bij Schoonrewoerd in 1944 vier grote bommen van circa één meter lang ingeslagen, waarvan er één niet is afgegaan. Op de plek van het bombardement is op luchtfoto’s een krater zichtbaar. Daarom heeft ECG om dit gebied een denkbeeldige cirkel van enkele honderden meters diameter getrokken waarbinnen alle grondverzetwerkzaamheden als “risicovol” moeten worden beschouwd. Dit is het dijktraject dat momenteel wordt onderzocht.


Kick

Smulders legt uit: “Er moet echt sprake zijn van een bodemingreep om dit onderzoek te doen. Dit is de enige plek op de Diefdijk waar afwerpmunitie van vliegtuigen kan liggen. We hebben oude luchtfoto’s van het gebied bovenop de huidige topografische kaarten gelegd. Als je de oude foto’s transparant maakt, kun je precies de locatie aanwijzen waar bommen zijn ingeslagen.” Smulders hoopt een explosief te vinden. “Waterschap Rivierenland doet veel moeite om de aannemer veilig te laten werken, maar het is natuurlijk wel een kick om een bom te vinden. Een bom is de kroon op ons werk. Dan kun je tegen de buitenwacht zeggen: ‘kijk, hier hebben we het allemaal voor gedaan.’ Tot nu toe is er niets gevonden, maar je weet pas bij het zetten van de laatste prik of dit gebied explosievenvrij is.”


Dertig procent vrijgegeven

De werkzaamheden zijn al twee weken bezig en gaan nog zo’n twee weken duren. Elke prik duurt ongeveer een kwartier. Vrijdagmiddag was alweer dertig procent van het te onderzoeken dijktraject vrijgegeven, maakte aannemer Van der Ven bekend.

Omwonenden moeten huis uit om ontploffing V1

18-02-2014 - Kruisland - Kruisland (rtlnieuws.nl) - De V1 die is gevonden op een akker in het Brabantse Kruisland wordt 27 februari op de vindplaats tot ontploffing gebracht. 13 gezinnen uit Kruisland moeten daarom de hele dag hun huis uit. De omwonenden moeten vanaf half 7 in de ochtend hun huis uit en kunnen pas tegen de avond terug. Ze worden opgevangen in een café in Kruisland.
V-day

Bijna 1000 kilo explosieven

De bom, de 'Vergeltungswaffe' wordt afgedekt met een 8 meter hoge berg zand (5000 kuub). Het zand wordt de komende tijd aangevoerd en het afdekken gebeurt ook op 27 februari. De gemeente voorspelt een knal die vergelijkbaar is met een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat. Het luchtruim boven Kruisland is ook de hele dag dicht. De bom werd eind januari gevonden tijdens gericht onderzoek. De ontsteker zit aan de onderzijde en is slechte staat en daarom moet de bom op de vindplaats tot ontploffing worden gebracht.
De vliegende V1-bom werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers afgevuurd in de richting van het Antwerpse havengebied, maar stortte eerder neer en bleef volledig intact. De bom bevat netto 930 kilo springstof. De vondst is zeer zeldzaam en komt ongeveer eens in de 10 jaar voor.

Gewonden in Duitsland door bom uit Tweede Wereldoorlog

09-08-2015 - Gommern (Du) (nu.nl) - Vier Duitsers zijn zondag gewond geraakt door een brandbom uit de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt vlakbij de plaats Gommern. Een man vond de bom op zijn akker, en nam het explosief mee achterin zijn pick-uptruck.

Door de hitte ontvlamden brandbare stoffen die nog in de bom zaten en ontstond er brand in de truck. Bij het blussen van het vuur raakten de man en drie familieleden gewond.Vanwege ontploffingsgevaar werden woningen en gebouwen in een straal van 500 meter rond de bom ontruimd. De plaatselijke explosieven opruimingsdienst die was opgetrommeld constateerde al gauw dat de bom niet meer gevaarlijk was en voerde het oorlogswapen af.

Meer artikelen...

 1. V1 uit Tweede Wereldoorlog in Kruisland gevonden
 2. Bom uit WOII ontploft in Duitsland: Man komt om, acht gewonden
 3. Extra maatregelen in Volkel bij onschadelijk maken bommen
 4. Gevonden munitie Zuurvenspolder in Bergen op strand tot ontploffing gebracht
 5. Bom van 1000 kilo in Maashorst ontdekt
 6. Speuren naar bommen in de Dordtse Kil
 7. Bommenruimers van Wijchen
 8. Multifunctioneel duikwerkschip in aanbouw.
 9. Ook laatste bom bij Deventer geruimd
 10. Bommen ontmanteld met nieuwe methode
 11. Grootschalige bomruimingen gepland in de maanden maart en april
 12. Leerling loopt school in met gevonden granaat
 13. Uiterwaarden Deventer te nat voor bomruiming
 14. Vliegtuigbom Eelde ontploft
 15. Ontmanteling van zes onontplofte vliegtuigbommen
 16. Veertien bommen in uiterwaarden
 17. 131 bommen in Maintal (Du)
 18. Vuurwapen in Beatrixkanaal gevonden en in beslag genomen
 19. Mosterd en parfum in bunkers Ritsumasyl
 20. Zeven bommen bij IJssel
 21. 'Deva' draait op volle toeren
 22. Proefvelden validatie meetapparatuur
 23. Nu ook gespecialiseerd in duikwerkzaamheden
 24. ECG breidt uit: Overname Friedrich Lenz-Umwelttechnik GmbH
 25. Bomruiming Marinevliegkamp Valkenburg
 26. Munitie op Stadsweide Roermond - WOII Propagandaraketten en brisantgranaten
 27. ECG en EOD ruimen brandbommen op vliegbasis Leeuwarden
 28. ECG behaalt BRL SIKB 7000 certificaat
 29. Kogels in Speeltuin in Asten
 30. Vliegtuigbom van 500 pond - bijzonder exemplaar
 31. Amerikaanse 1000-ponder in Velden onschadelijk gemaakt
 32. ECG vindt drie zware bommen op vliegbasis Leeuwarden
 33. ECG detecteert en benadert vliegtuigbom op vliegbasis Leeuwarden
 34. ECG bergt wrakstukken Spitfire nabij Keent (bij Oss)
 35. ECG assisteert Explosieven Opruimingsdienst bij bommenruiming in Berg en Dal
 36. ECG stelt vliegtuigbommen veilig in Ede

ECG

Explosive Clearance Group
Contactpersonen:
Ing. F.Pas / Ing. R.Jacobs
Nieuweweg 210
6603 BV Wijchen
Nederland

Postadres:
Explosive Clearance Group
Postbus 332
6500 AH Nijmegen
Nederland

 

T: 024-645 24 09

 

Voor algemene info: 

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Voor het aanvragen van offertes:

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Download brochure