Zoek op trefwoord

Benaderen CE onder water

Conventionele Explosieven (CE) kunnen niet alleen in de landbodem maar ook in de waterbodem worden aangetroffen. Het opsporingsproces naar CE onder het wateroppervlak verschilt dan ook met het opsporingsproces op het droge. De omstandigheden onder water zijn totaal verschillend in vergelijking met de situatie boven water.

duikleiderEen duikploeg bestaat uit minimaal drie duikers. Deze ploeg bestaat uit een duikleider, een duiker en een reserveduiker welke voor directe inzet gereed staat om de duiker te ondersteunen bij calamiteiten. De duikuitrusting voorziet in een oppervlakte luchtlijnsysteem. Dat wil zeggen dat de duiker primair ademgas van ‘boven’ krijgt en zijn cilinders op de rug als reserve heeft. Wanneer de duiker te water gaat blijft deze voortdurend met de anderen in verbinding middels een camera en een seinlijn. Op deze manier blijft de duikleider volledig op de hoogte van hetgeen zich onder het wateroppervlak afspeelt. 

 

duiker_detectorAlvorens de objecten worden benaderd worden de verdachte locaties uitgezet. De punten worden gemarkeerd en zichtbaar gemaakt middels een drijvertje aan het wateroppervlak. Eenmaal uitgezet kan het benaderen beginnen. Het lokaliseren van de munitieverdachte objecten onder water gebeurt met behulp van actieve en passieve detectoren. Als een object eenmaal gelokaliseerd is zal het, afhankelijk van de bodemgesteldheid, worden ontgraven middels een zgn. waterjeteductor. Dit is een speciale pomp zonder draaiende delen. Afhankelijk van identificatie die zo mogelijk onder water heeft plaatsgevonden, wordt het object door de duiker mee naar boven genomen of middels een touw omhoog getrokken.

Eenmaal in de bodem gewoeld is het water zo troebel geworden dat het gehele zicht is verdwenen en het benaderen van objecten geheel op de tast plaatsvindt. Het benaderen van CE onder water behoeft dus een zeer specifieke aanpak.

Duiker met actieve detector

ECG

Explosive Clearance Group
Contactpersonen:
Ing. F.Pas / Ing. R.Jacobs
Nieuweweg 210
6603 BV Wijchen
Nederland

Postadres:
Explosive Clearance Group
Postbus 332
6500 AH Nijmegen
Nederland

 

T: 024-645 24 09

 

Voor algemene info: 

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Voor het aanvragen van offertes:

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Download brochure